Günde Kaç Öğün Yemek Yemeli?

    Bir insan, büyük miktarda yemeği birden yediği zaman bu durum vücudunu zorlar. Çünkü, bu büyük miktardaki besini sindirmek için, vücudun ekstra çaba harcaması gerekir. Ayrıca vücud, alınan besinin bir kısmını da yağ olarak vücutta depo edecektir. Öğünler arasında uzun süreler bulunduğu zaman, vücut kan şekeri yemekten hemen sonra çok yüksek düzeylere ulaşacak, diğer zamanlarda ise düşük seyredecek; bu durumun sonucunda kişinin mental, fiziksel, sosyal ve diğer bütün alanlardaki aktivitesi olumsuz etkilenecektir. Yemeklerden sonra bir ağırlık hissi, diğer dönemlerde ise aktivitelere karşı bir isteksizlik oluşacaktır.
     Vücudumuza böyle davranmak pek sağlıklı bir yol değil tabi ki. Bu vücuda çok zararlı, onu çok yoran bir davranış şeklidir. Ayrıca böyle davranmak, kişinin şişman olmasıyla sonuçlanır.
    Günde altı öğün yemek çok daha iyi bir davranış şeklidir. Küçük öğünler, vücudun sindirmesi daha kolay, onu yormayan, ayrıca kan şekerindeki vücut için yorucu iniş çıkışların olmadığı bir diyet biçimidir. Kişinin fiziksel, düşünsel ve sosyal olarak gün boyunca aktif olmasına olanak tanır.
    Peki, altı öğün ideal dediniz; ya küçük öğünlerden kasıt nedir? Elcevap: Ellerinizi önünüze koyup bir çorba kasesi halinde bir araya getirin. İşte bir küçük öğünün hacmi bu kadar olmalıdır. Bu ayrıca sizin midenizin de optimum hacmidir. Bir öğünde bundan daha fazla yemek, midenizin vagal uyarılarla; beyninizin emriyle genişletilmesine sebep olacaktır. Aşırı miktarda yemeği birden yediğinizde, mideniz barsaklarınızın besin maddelerini emebilmesi için yemeği gerekli şekle sokma görevini de yeterince sağlayamayacaktır.
    Ne yediğimizden bağımsız olmamakla beraber, sindirim sistemimizin bahsettiğimiz bir küçük öğünü tamamiyle sindirmesi iki buçuk üç saat civarı sürer. Üç saatte bir küçük öğün yemek yediğimizde, vücudumuz artık bilir ki, ben bu besini sindirdiğim zaman yeni bir öğün zaten gelecek. Bu sayede vücut, besinleri yağ olarak depolamayı durdurur. İşte bu noktada geriye yapılması gereken yürümek, yüzmek gibi fiziksel aktiviteler kalıyor. (Kilo vermek için de, fit bir vücuda sahip olmak için de, gün boyunca zinde kalmak için de ideal beslenme şekli budur.)
    Bunun dışında söylenebilecek, yemeklerinizde aşırı baharattan kaçının. Bu, beyninize
"Daha çok ye!" sinyali verir. Bol yeşil tüketin. Haftada bir öğün kalorisini umursamadan istediğiniz şeyi yiyebilirsiniz; lakin küçük öğün kaidesini dikkate alarak. Böyle yapınca vücut, az yemeğe metabolizmayı yavaşlatma gibi bir tepki vermiyor; bu risk de ortadan kalkıyor.

    Bu kadar. Very much thanks to "the gaian dragon". (The most beautiful sidewalk I've ever seen)

0 yorum: