İnsan Günde Kaç Saat Uyumalı

    İnsanın günde alması gereken uyku miktarı, saati; elbette ne insanlar arasında, ne de bir insanın yaşam süresince sabit değildir. Peki bi insan günde kaç saat uyumalıdır? Hayatın temposuna ayak uydurabilmek, bedenimize yeterli uykuyu almayarak, stresli hayatlarımıza bir stres faktörü daha eklememek için günde kaç saat uyumak lazım?
    Elbette insanın fiziksel, zihinsel çalışma temposuna göre alması gereken uyku miktarı değişiklik gösterir. Bunun yanında hayatımızın her yaş aralığında da almamız gereken uyku miktarı da değişiklik gösteriyor. Fakat biz bu yazıda yetişkin bir insanın günde kaç saat uyuması gerekir sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
    Benim de çok yanlış yaptığım, bakış açımı düzeltip doğru davrandığımda da aradaki pozitif farkı müşahede ettiğim bir konu uyku. Hayatın temposu ve yapılması gereken onca iş arasında bazen gündüz süresi yeterli olmuyor. Maalesef böyle zamanlarda da insanın aklına gelen ilk uyku oluyor. Çünkü uykuya ayırdığımız zamanı; verimsiz, faydasız, azaltılması gereken bir zaman dilimi olarak görüyoruz ve bu zamandan özellikle yattığımız saati erteleyerek kısmaya başlıyoruz. Böyle durumlarda ise sonuç olarak kişide dikkat dağınıklığı, gün boyu yorgunluk, zihinsel ve fiziksel verim kaybı, sinirlilik gibi nahoş sonuçlar ortaya çıkıyor. Kişi bu sorunlara rağmen az uyumakta ısrar ederse de bağışıklık dediğimiz immun sistemi zayıflıyor ve her türlü hastalığa davetiye çıkarmış oluyor.
    Önce mevzunun optimumundan bahsedelim. Yani bir insanın yaklaşık olarak ideal uyku davranışı nasıl olmalıdır, ondan bahsedelim. Daha sonra da yapılması zor olan hususlarda "bir şey bütün bütün elde edilemiyorsa, bütün bütün terk etmek uygun değildir" kaidesine göre nasıl davranabileceğimizden bahsedelim.
    En iyisi güneşten önce kalkmaktır ve güneşin doğduğu saatten 7-8 saat önce yatmaktır. Alın size ideali. Lakin gerçekçi olmak gerekirse, bunu ne yapan , ne de yapmak isteyecek yoktur. Çünkü, şimdiki hayat stilinde gece hayatı diye bir olgu var. İnsanlar gerek evde gerekse dışarıda, gecenin ilk birkaç saati uyanık kalmayı tercih ediyorlar. Madem durum böyle, o vakit en azından 12'den önce yatmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Bu saat, vücutta melatonin, growth hormon gibi, gün içerisindeki hücre ve dokular düzeyindeki yıkımı rejenere etmeye yarayan hormonların hat safhada salgılandığı zamandır. Bu saatte uykuda olmak, o hormonların işlevselliği açısından olmazsa olmazdır Hem gün içinde yaptığınız fiziksel aktivitelerin, hem öğrenme yorum yapma gibi bilişsel aktivitelerin uzun vadede performansınızı olumlu etkilemesi açısından uyku muazzam öneme sahiptir. Şayet 12 gibi yatarsanız 6 saatten az, 9 saatten çok olmamak üzere ışık ve gürültü almayan, gün içinde iyi havalandırılmış, gün içinde "sigara içilmeyen" bir odada yatmanız önerilir.
    Uykunun nasıl olması gerektiğiyle ilgili başka bir mevzu da yemek. Yatağa ne aç, ne de karnınız dolu girin. Yatmadan önce minimum 2, maksimum 4 saatlik süreçte akşam öğününü yerseniz uygundur. Bu o gün mümkün olmadıysa, mide asidinin zararını bir nebze azaltmak için, yatmadan önce biraz ekmek içini ufalayıp yutun.
    Yatağa sinirli, gergin bir şekilde girmeyin. Eğer yatma vaktinizde sizi geren bir durum olduysa, mümkünse ılık duş alıp (gevşemenize çok yardımcı olacaktır) öyle yatın.
    Yatağa mutlaka rahat kıyafetlerle girin ve dişlerinizi yatmadan önce mutlaka fırçalayın. Yatmadan önceki son 1 saatte fiziksel aktiviteden kaçının.
    Bir de kilo vermek isteyen, az yemekte sıkıntı çekenler: Uyku vaktinde kişi uyumazsa, uyuması gerektiği kadar uyumazsa, pankreastan salgılanan insülin hormonu gerektiği kadar salgılanamaz. Kan şekeri düzensizleşir. Ayrıca bizde yemek yeme isteğini uyandıran hormonlardan ghrelin hormonu fazlaca salgılanır. Yemek yerken bize durmamız gereken zamanı söyleyen "ben doydum hormonu", pardon "leptin hormunu" gerektiği kadar salgılanamaz.
    Yeter.

0 yorum: