Yaşam Tarzımı Değiştirmek İstiyorum

    Yaşam Tarzını Değiştirmenin Yolları

    “Sürekli yaptığımız şey neyse, biz oyuz. Öyleyse, mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.” Bu söz Aristoteles’e ait.  Bizi biz yapan şey alışkanlıklarımız. Bu yüzdendir ki onları değiştirmek çok zor.

    Bugün bu mevzu üzerine düşündüm biraz da; hayattaki en zor şey bir alışkanlığı bir başkasıyla değiştirmek. Sonra bize zarar veren ya da daha iyileri ile değiştirsek çok daha faydalı olacak alışkanlıklar nasıl değiştirilir diye düşündüm. Kendimden bahsetmiyorum lakin bi mukaddime olsun, birkaç örnek vereyim: Sigara içen birinin sigarayı bırakması, çok yağlı ya da fast food yemekler tüketen birinin yağsız ve yeşil ağırlıklı yemeye başlaması, abur cubur tüketen birinin buna tamamıyla son vermesi, hiç spor yapmayan birinin düzenli spor yapmaya başlaması, haftada 30-35 saat bilgisayar – televizyon başında vakit geçiren birinin bunu bırakıp aynı süreyi kitap okuyarak ve diğer kendini geliştirecek aktivitelerle değerlendirmesi, gece geç yatıp öğleyin kalkan birinin gece erken yatıp sabah erken vakitte kalkması, gereksiz para harcayan birinin muktesit davranmaya başlaması…

    Özellikle zararlı ya da en azından zaman kaybı olan bir davranışı yararlı şeylerle değiştirmek çok zor. İnsanın gayret etmesi, dişini sıkıp sabretmesi gerekiyor.

    “Tüm insanların aslı aynıdır. Onları birbirinden ayıran alışkanlıklarıdır.” –Konfüçyus

    Alışkanlıkları değiştirmek her daim sabır ve kararlılık gerektiriyor. Meyvesini almaya başladığınız andan itibaren zaten bir mutluluk kaplıyor içinizi. Ben de yapmak istediğim bazı değişikliklerden bahsetmek istiyorum burada. Zira biz en çok kendimiz için blogluyoruz.

    Sabah güneşten önce kalkmak ve tekrar yatmamak. Elbette bunun için çok erken yatmak gerekiyor. Lakin imkansız değil. Eskiler hep güneş doğmadan önce kalkarlarmış. Seher vaktini en güzel şekilde değerlendirirlermiş. En güzeli de o zaten.

    Sıfır fast food. Yeşillik ağırlıklı beslenme.

    Spor yapma alışkanlığı. Bu alışkanlığım zaten var ama iş temposu arttığı zamanlarda bazen bırakabiliyorum. Spor yapmayı hayat tarzının bir parçası haline getirmek bir başka tabi.

    Şehir dışına çıkıp seyahat etme. Periyodik olarak bunu yapabilirsem çok tatlı olucak. J

    Daha fazla okumak. Sıfır televizyon . Minimum internet. Okumayı zaten seviyorum. Lakin internet karşısında zamanı unutunca (özellikle bazı blogger arkadaşların bloglarında) okumaya ayırdığım vakit azalıyor. Dikkat etmek lazım.

    Böyle böyle daha çok yazarım. Lakin kitap okuyasım var. ;)


    Sonraki yazılarda buluşmak üzere… 

1 yorum:

  1. öyle bi anlattın ki tüm dünyaya kitap okutasım geldi :D

    YanıtlaSil