Sağlıklı Yaşamın Şartları

    Ülkemizde, sağlıklı yaşam konusundaki bilinç ne yazık ki olması gereken seviyenin çok altında. Henüz bir spor yapma kültürünün dahi oluşmadığı çok açık. Bu yazımız, sağlıklı yaşamın bileşenleri hakkında olacaktır. Sağlıklı yaşamanın kuralları nelerdir? En azından biz, fert olarak, kendi yaşamımız için, daha sağlıklı olmak için neler yapabiliriz; bundan bahsedeceğiz. Bu hususta öncelikle biraz ülkemizden bahsedelim. Ülkemizin güzel insanları, bir çok şeyde olduğu gibi, sağlıksız beslenme ve bizim "yeyip içip yan gelip yatma" diye tabir edebileceğimiz "sedanter yaşam" hususlarında Avrupa birincisidir.
    Öncelikle "yağ" faktöründen bahsedelim. Malumunuzdur ki Turkish Cousine - Türk Mutfağı dünyada çeşitlilik, özgünlük ve lezzet hususunda hatırı sayılır bir yere sahiptir. Lakin çok kötü bir alışkanlığımız var ki "yemeklere gereğinden çok fazla yağ katıyoruz". Yemeği bu kadar yağlı yaptığımız zaman daha lezzetli olacağına inanıyoruz. Avrupa'nın, yemeklerinde en fazla yağ kullanan ülkesiyiz. Buraya dikkat; eğer sağlıklı yaşamak istiyorsak, aldığımız besinlerdeki yağı -bu yağ ne yağı olursa olsun- mümkün olduğunca sıfıra yaklaştırmamız gerekiyor. 
    Bir diğer mevzu "tuz". Türk insanı günde ortalama 18 gram tuz tüketiyor. Bu hususta Avrupa ortalaması 3 gram civarındadır. Tuzun vücudumuza zararlı etkilerini de bilmeyenler, artık siz google şeysinden şey yaparsınız. "Kimse üstüne alınmadı di mi?" Ama eminim ekseriya sofradayken veyahut yemek yaparken tuzla oldukça haşır neşirsiniz. Eğer daha sağlıklı olmak istiyorsanız yemeklere attığınız tuzu olabildiğince sıfıra indirin.
    Bir diğer mevzu ise, özellikle bekar arkadaşlara sesleniyorum: Yemeklerde Çeşitlilik. Bir güvenlik şirketinde çalışan bir ağabeyimizin kan değerleri düşük çıkmış soruyor (bekar bir abimiz); yahu ben ki her gün  pekmezle beslenen adamım; neden benim kan değerlerim böyle çıktı? Cevabı soruda gizli tabi: Her gün pekmez yediğiniz için. Ülkemiz yiyecek çeşitliliği açısından mükemmeldir. Pazara gittiğiniz zaman 50'yi aşkın farklı türde ürün bulabilirsiniz. Kendinize pazar alışkanlığı edinin. Ne yemek yapacağınızı bilmeseniz dahi çok sebzelerden azar azar alın, yeşillikler de dahil olmak üzere. Sebze sote gibi bir öğünde bir çok farklı sebze kullanılan yemekleri yapmayı öğrenin.
    Sağlıklı yaşamın şartları ile ilgili yazılarımız devam edecek. Kardiyo denilen; ülkem insanının bihaber olduğu güzelliği, başka başka sigara ve alkol illetlerini de başka zaman anlatırız.

0 yorum: