Yemeklere Ne Kadar Yağ Konulmalı

    Yaptığımız yemeklere ne kadar yağ koymalıyız? Sağlıklı bir yaşam için ideal olan besin dengesini sağlayabilmek için yemeklerimize ne kadar yağ koymak gerekir? Yemekler lezzetli olsun diye fazlaca yağ konulmalı mı?
    Bu soruların en doğru cevabını "kabullenebilmemiz" için öncelikle bir şeyi gözden geçirmekte fayda var ki, o da mutfak kültürümüz. Evet Türk yemekleri çok lezzetli. Buna hiçbir itirazımız yok, her bir yöremizin mutfağı diğerlerinden geri kalmayacak kadar güzel. Ama şu da bir hakikat ki mutfak kültürümüzde aşmamız ve geride bırakmamız gereken bir anlayış var. Lezzetli yemek yapmak için fazlaca yağ katmayı mübah hatta lazım görüyoruz. Sokaklardaki kilolu insanların sayısındaki fazlalığın en önemli nedenlerinden biri de bu.
    Şu kanıtlanmış bir gerçek ki, insan vücudundaki esansiyel yani hayatın devamlılığı için bulunması gereken yağ oranı erkeklerde yüzde 2, kadınlarda ise yüzde 3-4. Bu orana yakın olmak daha sağlıklı, tabi ki sporla birlikte. Bu oranı sağlayabilmek pek mümkün değil lakin yaklaşabilmek için yapmamız gereken yemeklerde sıfır yağ; yani yemeklere hiç yağ katmamak. Yani bir insan, yemeklerine hiç yağ ilave etmemeye başlarsa bu sağlığı için daha yararlıdır.
    Anlaşılması gereken önemli bir mevzu ki, insan beyni muazzam bir adaptasyon, oryantasyon yeteneğine sahiptir. Şimdi siz ve aileniz yıllardır damaklarınızı, daha da önemlisi beyninizi yağ kullanılmış yemeklere alıştırdığı için haşlama tarzı beslenme alışkanlığı size çok tatsız, yavan gelir. Düşüncesi dahi iştahınızı kapatır. Lakin, şuna inanın, sağlıklı beslenme sitelerindeki yemek tariflerindeki gibi yemekleri 14 gün kadar yaptığınızda, beyninizi o şekil beslenmeye ve tad almaya zorladığınızda, yağın ve yağlı yemeklerin midenizi kaldırdığını göreceksiniz. Tartıdaki eksilmeler de işin başka bir yanı tabi.
    Ekseriyetin imkansız olduğuna inandığına eminim, lakin gerçek manada sağlıklı yaşamak istiyorsanız, lezzet perspektifinizi bir nebze değiştirmeniz gerekiyor. Sigara içmediğinizi umuyoruz. Sigara içen birinin, sigarayı bırakmayı isteyip de bırakamaması, sizin için anlaşılması nasıl zorsa; haşlama, salata, yeşilden zengin beslenmeye, diyetinizde sıfır yağ kullanmaya başlayıp 2-3 hafta kadar bunda sebat ettikten sonra, insanlara bu beslenme tarzını önerdiğinizde bunu imkansız görmelerini işte öyle anlaşılmaz bulacaksınız.
    Biz bir deneyin deriz.

IF YOU NEVER TRY, YOU'LL NEVER KNOW
EĞER ASLA DENEMEZSEN, HİÇBİR ZAMAN BİLMEYECEKSİN.
çevirince aynı hava olmuo  :/

0 yorum: