Pubertas Prekoks

    Erken puberte (pubertas precox); tanım olarak kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında 10 yaşından önce seksüel gelişimin başlamasıdır.
    Her çocuk ergenliğe(puberteye) aynı yaşta ulaşmaz, lakin ekseri olgularda seksüel(cinsel) gelişimin kız çocukları için 11 yaş civarında, erkek çocukları için de 12-13 yaş civarında başlayacağını söylemek doğru olur. Ne var ki, nadir de olsa bazı çocuklarda seksüel gelişim çok daha erken yaşlarda başlayabilir. Kız çocuklarında 4-8 kat daha sık olmak üzere; Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma, her 5.000-10.000 çocuktan birinde erken puberte görüldüğünü ortaya koymuştur.
    Erken puberte; kız çocuklarında 8 yaşından önce meme gelişiminin başlaması(telarş) ve koltukaltı ve genital bölge kıllarının çıkmasıyla(pubarş) kendini gösterir. Erkek çocuklarında ise büyük penis ve testisler, spontan ereksiyonlar, koltukaltı ve pubik bölgede kıllanma, yüzde tüylenme artışı ve sivilceler ile karşımıza çıkar.
    Ergenliğin erken başlaması ve ergenlikle ilgili belirtilerin erken ortaya çıkması çok büyük bir problem gibi görünmeyebilir. Gerçekte ise ciddi sıkıntılara yol açacak bir durum. Özellikle çocuğun büyüme paterninde değişikliklere yol açıp, çocuk normal boya ulaşamadan boy uzamasının durması. Pubertas precox'lu çocuklar tedavi almazlar ise kız çocukları 150, erkek çocukları 155 cm üzerine asla çıkamazlar.

   Boy kısalığı oluşabilecek tek problem değildir. Bu hastalığa sahip çocuklar yaştaşlarından belirgin şekilde farklı görünürler ve arkadaşları tarafından dışlanmışlık hissedebilir, sosyal izolasyona uğrayabilirler. Çok yanlış olarak yetişkinler bu çocuklardan sadece büyük gösterdikleri için daha olgun davranmalarını bekleyebilirler. Netice olarak, bu çocuklar, -özellikle erkek çocukları- yaşlarına göre agresif davranmaya başlarlar ve bu durum evde ve okulda davranışsal problemlere yol açabilir.
    Pubertas precox(erken puberte), belirtileri görüldüğü vakit, derhal bir hekime müracat edilmesi gereken, tedavi edilebilir, önü alınabilir, tedavi edilmediğinde bıraktığı etkilerle hastanın ömür boyu zararını göreceği ciddi bir hastalıktır.

    (Many thanks to thefreedictionarydotcom)

0 yorum: