Yüzüklerin Efendisi Senfonisi

    Yüzüklerin Efendisi flimlerini izlerken kendinizi o fantastik ve büyülü aleme kaptırmanızda en etkili elementlerden biri de filmin müzikleriydi. Yüzüklerin Efendisi müzikleri, gerçekten çok başarılı, sahnelerdeki duyguyu iliklerinize kadar hissettirmede çok etkili, zaman zaman tüylerinizi diken diken edebilecek kadar epik, bazen bir melodiyle gözlerinizi nemlendirebilecek kadar lirik, hususen Shire müzikleri kısmında içinize neşe dolduran, her yönüyle çok güzel bir müzik ziyafeti.
    Müziklerin Efendisi müziklerinin bestekarı, Yüzüklerin Efendisi Senfoni Orkestrası ekibini biraraya getiren ve bu orkestranın şefi, aynı zamanda müziklerin prodüktörü Howard Shore. Shore senfoniyi ilk bestelediğinde toplam 11 saatti ve müziklerin 9 saatlik kısmını kesmek zorunda kaldı. Kendisi bu senfoniyle Oscar ve Grammy ödüllerinde En İyi Film Müziği dalındaki ödüller ile onurlandırıldı.

    Senfoni Orkestrası ekibi 200 kişilik bir ekip. Howard Shore ekibinde en üst düzey performerlar ile, işindeki en iyilerle çalışıyor. 2010 yılında senfoni DVD formatında müzik storelar ve kitapçılarda yayına çıktı. Tabi onbinlerce Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ve filmlerinin hayranları bu durumdan büyük memnuniyet duydular. Orta Dünya Mitoloji'sinin hayranları kesinlikle bu senfoniye de ayrı bir duygusal bağ ile bağlılar.
     Yüzüklerin Efendisi Senfonisi o dünyayı daha iyi hissetmeyi sağlıyor diye düşünüyorum. Mesela hikayenin bölümlerinden birini ele alalım."The Breaking of the Fellowship" Kardeşliğin Yıkılışı kısmını ele alırsak; kitapta da filmde de çok duygusal bir bölüm. Boromir'in trajik ölümünün anlatıldığı, Frodo'nun yüzüğün yok edilmesi için kendi başına gitme kararını alması ve Sam'in onunla kalma cesaretini göstermesi. Burada bütün bu cesaret, erdem, lakin bunları gösterirken kesin bi ölüme gittiğinin bilinmesi, bunun gibi birçok duyguyu barındıran bir yerde, bu duyguları melodilere dökmek oldukça zorken Shore, bu hususta harika bir iş çıkarmıştır. Ve bu vesileyle Dünya çapında kendisine büyük bir hayran kitlesi oluşturdu.

    Senfoniden bazı parçaların video üzerindeki yerleri:
    Prologue - 1:22
    Shire - 5:12
    One Ring (Tek Yüzük) - 7:42
    The Black Riders (Kara Süvariler) - 8:46
    The Fellowship (Kardeşlik) - 11:20
    The Bridge of Khazad-dum - 13:37
    Lothlorien - 16:07
    The Treason of Isengard - 17:53
    The Breaking of the Fellowship - 19:33
    Smeagol - 22:07
    Rohan - 23:16
    Treebeard - 26:50
    The March of the Ents - 29:09
    The Lighting of the Beacons - 32:11
    Anduril - 34:40
    The Destruction of The Ring - 36:54
    The Return to Shire & The Return of the King - 39:35
    Yeter

0 yorum: